Αρχική
 
Αποκάλυψις 3:11
Ιδού, έρχομαι ταχέως· κράτει εκείνο το οποίον έχεις, διά να μη λάβη μηδείς τον στέφανόν σου.
 
 
 
   
Δε, 25 Μαι 2020  
 
 
Ράδιο Χριστιανισμός
Εφημερίδα Χριστιανισμός
WordOfGod.TV
Δωρεάν Καινή Διαθήκη
 
 
Ιστοσελίδες Εκκλησιών
 
 
 
Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

  Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 

Και ας πάρουμε κάτι φαινομενικά απλό, τη γιορτή των Χριστουγέννων. Έχουμε άραγε  επιχειρήσει να εμβαθύνουμε στην αλήθεια της και να δούμε τι συγκλονιστικά στοιχεία περιέχει;  Ας το κάνουμε τώρα!

Λοιπόν, η γιορτή αυτή...

α) Ξεχωρίζει για την διάρκεια της. Οι γιορτές λένε είναι σαν τους σταθμούς σε ένα μεγάλο ταξίδι. Ξεκουράζουν τον κάθε ένα κουρασμένο διαβάτη της ζωής. Γι' αυτό και δεν έλειψαν ποτέ από την ανθρωπότητα, σε όποια εποχή και να βρισκόμαστε. Ωστόσο, όλες τουτες οι γιορτές, είχαν και έχουν μία περιορισμένη διάρκεια. Χάθηκαν όταν έπαψαν να υπάρχουν οι συνθήκες που τις γέννησαν ή έπαψαν να υπάρχουν οι λαοί που τις γιόρταζαν. Ποιός σήμερα γιορτάζει τη γιορτή των δικών μας Aρχαίων Eλλήνων; Ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η εορτή των Χριστουγέννων γιορτάζεται 2000 χρόνια τώρα! Γιατί άραγε; Διότι απλούστατα το εορταζόμενο γεγονός δεν είναι μύθος αλλά πραγματικότητα.

β) Υπερέχει για την έκταση της. Οι άλλες γιορτές έχουν οπωσδήποτε μια περιορισμένη έκταση. Γιορτάζονται από μία οικογένεια, από κάποιους στενούς συγγενείς, από ένα τόπο, το πολύ από έναν λαό ή ένα έθνος. Η γιορτή όμως τούτη των Χριστουγέννων, δεν είναι γιορτή ενός τόπου ή ενός λαού μόνο. Είναι γιορτή κάθε φορά όλο και περισσότερων ανθρώπων, όλο και περισσότερο λαών. Είναι δηλαδή γιορτή παγκόσμια, διεθνής, πανανθρώπινη.

γ) Διακρίνεται για τις προεκτάσεις της αφού έχει άμεση σχέση με τον καθένα μας. Απευθύνεται στον καθένα μας. Έγινε για μας, επειδή εμείς την προκαλέσαμε. Και έτσι είναι η μόνη που έχει πνευματικές προεκτάσεις μέσα μας, θέλει την σωτηρία μας και την λύτρωση μας.

δ) Υπερτερεί για την ιστορία και την προϊστορία της. Κάθε γιορτή ξεκινάει από την ιστορική στιγμή ενός γεγονότος. Η γιορτή όμως αυτή ξεκινάει από το ιστορικό γεγονός της γέννησης του λυτρωτή.

Έτσι, ενώ όλες οι γιορτές έχουν την ιστορία τους, που ασφαλώς τελειώνει κάποτε, τα Χριστούγεννα εκτός από την ιστορία - που θα λήξει μαζί με εκείνη της ανθρωπότητας και μόνο τότε - έχουν και προϊστορία. Ποια άλλη γιορτή έχει προϊστορία; Ας μου απαντήσουν οι ειδήμονες σοφοί της εποχής.

Το να μιλάμε σήμερα για τη γέννηση και το σωτήριο έργο του Χριστού, οπωσδήποτε είναι εύκολο αφού έχει προηγηθεί το ιστορικό γεγονός. Το να μιλάει όμως η ανθρωπότητα ολόκληρη αιώνες πριν από τη γέννηση Του γι' Αυτόν, τούτο πλέον είναι κάτι το αδύνατο. Είναι θαύμα. Είναι αποκάλυψη Θεού. 

Έτσι εκατοντάδες χρόνια πριν, οι άνθρωποι μίλησαν για τον ερχομό Του. Για την μεγάλη τούτη ημέρα. Γι' αυτό το υπέρτατο μεγαλείο. Και ας δούμε κάποια παραδείγματα.

Προφήτης Μιχαίας - 8 αιώνες  πΧ: ορίζει ότι ο τύπος που θα γεννηθεί ο σωτήρας θα είναι η Βηθλεέμ.

Προφήτης Ησαΐας 800 χρόνια πΧ: προφητεύει.. "ιδού η παρθένος θέλει γεννήσει υιό και θέλουσι καλέσει  το όνομα αυτού Εμμανουήλ".

Προφήτης Ιερεμίας 700 χρόνια πΧ: μιλάει για την σφαγή των νηπίων.

Προφήτης Ωσηέ 800 χρόνια πΧ: μιλάει για την φυγή του Ιησού στην Αίγυπτο.

Προφήτης Ζαχαρίας: αναφέρεται στην είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και στα τριάντα αργύρια της προδοσίας.

Προφήτης Αμώς: προφητεύει το σκοτισμό του ήλιου κατά την σταύρωση.

Προφήτης Δαυίδ: προφητεύει επίσης για την προδοσία του Ιούδα και την σταύρωση. Και δε μιλάει με αοριστίες, αλλά προσδιορίζει με πλήρη λεπτομέρεια τα γεγονότα. Επίσης έγραψε ότι "εδώθηκαν εις αυτόν να πιη οξος μεμιγμένο μετά χολής" ακόμη "ότι διεμέρισαν τα ιμάτιά μου και επί τον ιματισμό μου έβαλον κλήρον".

Αλλά όλα αυτά να πούμε ότι συμβαίνουν μόνο στον Ισραήλ από τους απεσταλμένους προφήτες του Θεού.

Όμως και όλα τα έθνη είχαν παρόμοια προσμονή και μιλάνε με διάφορους τρόπους για τον ερχομό εκείνου που θα τους λυτρώσει. Εορτάζουν, θέλει και κάνεις, και αυτά την μεγάλη των Χριστουγέννων γιορτή, πριν έρθει.

Ο Σωκράτης, ο προ Χριστού χριστιανός, όπως ονομάστηκε, διατύπωσε θαυμαστές σκέψεις για τον ερχομό του λυτρωτή.

Κατά την ημέρα της γνώστης του απολογίας, είπες τους δικαστές "Ω Αθηναίοι έργο μου ήταν να σας αφυπνίσω. Με το θάνατό μου όμως θα λείψει αυτή η αφυπνιστική φωνή και εσείς θα πέσετε σε βαθύ ύπνο. Και θα μένετε σε αυτή τη θέση αν δε σας λυπηθεί ο Θεός (όχι οι θεοί) και στείλει κάποιον άλλον αφυπνιστή για να σας σώσει".

Και όταν πάλι συνάντησε τον μαθητή του Αλκιβιάδη, που πήγαινε στο ναό για να προσφέρει θυσίας στους θεούς, τον προέτρεψε να αναβάλει την θυσία εωσότου έρθει κάποιος σοφός εξ ουρανού και μας διδάξει πως να φερόμαστε στους ανθρώπους και στους θεούς. 

 

Παρόμοιες σοφές μαρτυρίες έχουν διατυπωθεί και από τον Πλάτωνα, τον Πλούταρχο και τον Πολύβιο. 

 

Ο Βιργίλιος στη Ρώμη, στις εκλογές του οραματίζεται τον ερχομό θείου παιδός όστις θα επαναφέρει τον "χρυσούν αιώνα εις την ανθρωπότητα" και θα γεννηθεί από παρθένο.

Στην Κίνα, ανέμεναν τον Άγιο που θα ήταν Θεάνθρωπος και θα έσωζε τον κόσμο. Στην κινεζική γραμματεία, ονομάζεται ο αναμενόμενος Κιουν-Τσεου, δηλαδή ποιμένας και δάσκαλος αγιώτατος. Αναφέρεται ότι στις παραμονές της γέννησης του Χριστού, ο αυτοκράτορας Ming-ti, έστειλε απεσταλμένους για να τον υποδεχτούν.

Στην Ινδία, περίμεναν ένα Σωτήρα, ο οποίος θα δημιουργήσει "καινή κτίση".

Στο Βουδισμό, ο Agni θεός, θα έρθει ως "φως του κόσμου", και θα γεννηθεί άνθρωπος από παρθένο κόρη. Επίσης στο βουδισμό, ο ίδιος ο Βούδας φέρεται να είπε πως "θα έρθει εποχή που θα εμφανιστεί ο METTEYA. Πάμφωτος, ωραίος, απαράμιλλος παιδαγωγός, νικητής του κακού, η δε διδασκαλία του θα είναι ουράνια μελωδία".

Στον Ινδουισμό, ανέμεναν σε άνθρωπο KALKI, που σημαίνει στιγματολύτης, δηλαδή αυτός που απαλλάσσει από τα στίγματα (του προπατορικού αμαρτήματος) και που θα είναι φωτεινός σαν τον ήλιο και κριτής των καλών και των κακών.

Οι Πέρσες, περίμεναν περίμεναν άνθρωπο που θα γεννιόταν επίσης από παρθένο. Τη γέννηση του θα ανήγγειλε η εμφάνιση Αστέρα. Από το άσπιλο αυτό Παιδί, θα έρθει η αγάπη και η δικαιοσύνη. Με τον παράδεισο θα αμείβονται οι οπαδοί του, ενώ οι εχθροί του θα τα κατακρημνίζονται στην κόλαση.

Αλλά παρόμοιες παραδόσεις και προσδοκίες είχαν και οι Βαβυλώνιοι, οι Αιγύπτιοι, οι Ιάπωνες, οι Μογγόλοι, η Σκανδιναβοί και οι Σκύθες. Λες και όλοι, απόγονοι του Αδάμ και της Εύας, περίμεναν με λαχτάρα την πραγματοποίηση της υπόσχεση του Θεού, τότε που τους έδιωχνε από τον παράδεισο, και που τους έλεγε πως "όταν θα έλθη το πλήρωμα του χρόνου" θα στείλει στη γη το Σωτήρα για να ελευθερώσει το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία.

Και γιατί να μην υπάρχει προϊστορία γι' Αυτόν που υπάρχει "προ πάντων των αιώνων"; Και γιατί ο ερχομός Του να μην έχει τέτοια διαστάσεις, που πρόκειται για ενανθρώπηση Θεού και όχι για τη γέννηση κάποιου ανθρώπινου "σωτήρα";

Λοιπόν φίλοι μου, γεγονότα σαν αυτά, δε μας δυναμώνουν την πίστη περισσότερο στο πρόσωπο του Σωτήρα μας του Χριστού Χριστού;

 

Εμπρός, φάτνη να γίνει η καρδιά μας και να δεχτεί το λυτρωτή της ψυχής μας.

ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΝΙΚΟΣ


 
©copyright 2007 ilion-church.gr